Beelden terug in Wagenberg


Beelden terug in Wagenberg

Beelden terug in Wagenberg

6 maart 2012- WAGENBERG – De drie sculpturen van Wagenberg zijn gisteren weer op hun sokkels teruggezet. In alle vroegte was als eerste de Onderdijk aan de beurt, daarna het plein voor de kerk aan de Dorpsstraat en tenslotte het Van den Elsenplein.

De vele tonnen wegende sculpturen, die geplaatst waren in 1994, vertoonden een zestal jaren geleden haarscheurtjes in en rondom de verankering. Om omvallen te voorkomen werden de gevaartes toen verwijderd en verdwenen in de werkplaats van steenhouwer Gerard van Luijn.

Voor Jan van IJzendoorn, de beeldend kunstenaar die de sculpturen had ontworpen, de taak om de oorzaak van de

Links op de foto: Gerard van Luijn

Links op de foto: Gerard van Luijn

gebreken uit te zoeken. “Wellicht is destijds voor een te zware constructie, de verankering tussen het kunstwerk en de betonnen voet, gekozen. De veel en ook het vierkante ijzerwerk maakte de zaak eerder instabiel. Dat verbaasde mij eerlijk gezegd achteraf ook wel. Nieuwe berekeningen wezen uit dat met minder en rond ijzerwerk de zaak beter, stabieler en dus ook veilig op zijn plaats kon worden gehouden”, vertelde Van IJzendoorn die samen van Gerard van Luijn gisteren de klus klaarde en blij was dat de ontwerpen weer hun plaats in Wagenberg terugkregen. “Tevreden zijn we allemaal”, aldus Henk Lavrijssen, voorzitter van de Kunstkring Drimmelen die de coördinatie van de 21.000,– euro kostende reparatie voerde.

Op de foto onder. Het was passen en meten voor Gerard van Luijn (links) en Jan IJzendoorn.

Bron: www.dichtbijdrimmelen.nl/cultuur/beelden-terug-in-wagenberg/